Zašto odustajemo?!

Nisu prošla ni tri mjeseca od vremena kada su jedino o čemu se pričalo bile novogodišnje odluke…

Pitate se zašto se opet vraćamo na tu temu?

Zbog svake osobe koja se vratila u svoju komfor-zonu, zbog svake osobe koju je nedostatak samopouzdanja ‘poslao’ nazad na stari, dobro poznati, utabani put, zbog svake osobe koja nije pronašla dovoljno snage i/ili volje da bi ustrajala duže od dva, tri mjeseca, zbog svake osobe koju nije imao tko pogurati, motivirati kada je imala trenutak slabosti…

I nemojte misliti da se ovo odnosi isključivo na one koji su odlučili poraditi na svom fizičkom izgledu i biti fit do ljeta pa su nekidan pojeli čokoladu od 300g i nakon toga donijeli odluku da dijeta nema smisla, jer hrana je fina, gledanje filma zabavnije od vježbanja, a biti fit je površna glupost koju nam moderno društvo nameće.

Ako je to prvo na što ste pomislili nakon ovih nekoliko rečenica, onda već znamo prvi razlog zašto ste VI odustali od novogodišnje ili bilo koje druge odluke – ZATO ŠTO DOPUŠTATE PODSVIJESTI DA MANIPULIRA VAMA.

Zato što uvijek pronađete logičan razlog da riječ ODUSTAJANJE zamijenite nekim drugim, manje negativnim izrazom i tako sami sebi i cijelom svijetu opravdate činjenicu da ste ponovno izabrali ići lakšim putem.

„Nisam odustala, samo sam odlučila da sada ipak nije pravo vrijeme za to.“


Ova rečenica je primamljiv obrok koji nam naš mozak vrlo često servira i malo tko mu uspije odoljeti. Najgore od svega je što se to dogodi u sekundi. Ni ne potrudimo se reći: „Ne hvala, već sam probala hranu iz tog tanjura i nije mi se svidjela.“, već samo prihvatimo ponuđeno i potražimo adekvatan izgovor. Još na kraju cijele priče uvjerimo sami sebe da je to bio odličan (i jedini ispravan) izbor.

Otići ću na tečaj, skupit ću novac za putovanje, pronaći ću sat vremena u danu za šetnju, preuredit ću dnevni boravak, izradit ću namještaj od paleta za terasu, neću kupovati stvari koje mi ne trebaju, stavit ću nešto od plaće na stranu svaki mjesec, odnijet ću odjeću koju ne nosim u Crveni križ, otići ću na masažu jednom mjesečno, ići ću biciklom na posao, prijavit ću se za volontiranje, položit ću ispit koji mi je ostao, dovršiti ću, krenut ću, organizirat ću, hoću…

Tako obično u našoj glavi izgleda onaj trenutak kada smo motivirani i puni volje – kada donosimo novogodišnje odluke, trenutak kada one znače novi (bolji) početak.

Danas neću popiti više od dvije kave, pojest ću neko voće za ‘marendu’, danas ću se javiti prijateljici, danas ću ga pozvati na spoj, danas ću ispeći kolač, danas ću očistiti i presložiti podrum, danas, kada dođem s posla napravit ću plan….

Ovako najčešće razmišljamo ujutro prije nego idemo na posao, ili navečer, prije spavanja – u trenutcima kada ne možemo krenuti s riječi na djela jer nije prikladno vrijeme za to.

Što se dogodi u međuvremenu, što se promijeni od 7 ujutro do 16 popodne, ili od 31. prosinca do 15. veljače, zašto se ne držimo svog super plana?
Možda zato što nitko ni ne zna za njega, pa ni ne može znati da smo već odustali?
Možda zato što neće biti nikakvih loših posljedica ako ga se ne držimo?
Možda zato što nije loše ni ovako kako je sad?
Možda zato što se ne isplati, zato jer nije vrijedno tog truda?

Zar nam je tuđe mišljenje važnije nego vlastito?
Zar stvarno želimo da strah bude jedino što nas gura naprijed?
Zar ćemo pristati na malo kad možemo bolje, više ?
Zar nam vlastito zadovoljstvo tako malo vrijedi?

Bilo bi super kada bi ovaj tekst bio dovoljan da Vas motivira za cijeli život, ali na žalost nije tako jednostavno. Ipak, ima nešto konkretno što bi Vam moglo pomoći, natjerati Vas da još jednom razmislite prije nego odmahnete rukom i kažete: „Ma neki drugi put ću…“.

Podijelite svoj plan ili cilj s nekim, nekim kome je stalo i tko će biti tamo da Vas i Vaš razum podsjeti kako je to bila dobra ideja i kako ćete se super osjećati kada uspijete, kada ostvarite ono što ste zamislili.

Zapišite VELIKIM SLOVIMA na komad papira sve ono o čemu razmišljate sada (ono što budete zamišljali i planirali navečer prije spavanja, sutra na putu do posla, sljedeći mjesec, na ljeto, prije početka sljedeće godine) i to u onom trenutku kada Vas ‘uhvati’ motivacija. Stavite taj papir na mjesto na kojem ćete svako malo ‘zapeti’ za njega. Tako ćete na neki način materijalizirati Vašu ideju i taj će obični komad papira biti podsjetnik da to nije neki san koji je jednostavno prošao nego nešto na čemu trebate, možete i želite raditi.

Riješite se straha, straha od gubitka, od neuspjeha, odbijanja… Kako? Razmislite o mogućim opcijama, ali pokušajte ići obrnutom logikom. Nemojte traži lošu stranu nečemu dobrom. Pokušajte lošim stvarima i negativnim ishodima koji Vam padaju napamet pronaći pozitivan predznak i rješenje kako bi izbjegli da se uopće dogode.

I posljednja stvar koju možete napraviti je ‘izdresirati’ vlastiti um. Mnogo je obrazaca ponašanja koje su nam ‘nacrtali’ odnosno oblikovali roditelji, sredina u kojoj smo odrasli, društvo. Naš mozak te obrasce primjenjuje automatski, a da toga nismo ni svjesni. Kada smo bili klinci nije nam bio problem ići na trening po kiši ni jesti sladoled zimi, niti glasno se smijati u autobusu, bilo je sasvim logično da je svaki zid u sobi drugačije boje i da se s biciklom može preskočiti hrpa pijeska. Iako smo zbog trčanja kroz lokve vode kasnije vjerojatno bili prehlađeni, zbog smijanja pokupili par mrkih pogleda i etiketu ‘neodgojen’ od nepoznatih ljudi, a zbog vratolomija s biciklom završili u najmanju ruku zguljenih koljena uživali smo u svakoj sekundi, a vjerojatno i ponovili nešto od toga iako smo znali da nam se ishod neće svidjeti. Tada smo se manje bojali, manje razmišljali i analizirali, a više živjeli. Istina, i ulozi su tad bili puno manji, ali to ne znači da trebamo dozvoliti da nas samo mogućnost ‘poderanih koljena’ spriječi da ikad sjednemo na bicikl. Razmislite, što Vaš mozak napravi kada mu ‘predložite’ da promijenite nešto – odmah Vam pronađe sto razloga zašto to nije dobra ideja. Nemojte mu to dopustiti, ni sad niti sljedeći put! A ako Vas ipak nadjača, ako Vam zatreba bilo kakav savjet ili smjernice dođite u House of Beauty poslušati besplatno predavanje o All Level Healing™-u.

 class=

all level healing, budućnost, novogodišnje odluke, odluke, planovi, samopouzdanje, snaga, sreća, unutarnja ljepota, volja, zašto, zašto odustajemo, život