HOB_web_cover SKIN2.jpg

SVE ŠTO TREBA ZNATI O DEPILACIJI: usporedba različitih tehnika


Dlačice možda jesu uporne ali mi žene smo upornije!

Svaka metoda depilacije ima neke prednosti i nedostatke, a mi smo ih za Vas skupili sve na jedno mjesto.


Sukladno tipu kože i dlačica, dostupnom vremenu i naravno financijskim mogućnostima svaka dama bira tehniku koja joj najbolje odgovara. Budući da baš i nije moguće izbjeći rast dlačica najpametnije je analizirati dobre i loše strane svake tehnike depilacije te izabrati onu koja se dugoročno najviše isplati (u svakom smislu). Ovdje možete pronaći sve informacije potrebne za donošenje te odluke.


 

Tehnika br. 1: BRITVICA


Sigurne smo da ste se već susretale s ovom vrstom depilacije pa nećemo duljiti. Brijanjem se dlačice uklanjaju površinski dok korijen ostaje ispod kože. Postupak je potpuno bezbolan, prilično jeftin i doista brz ali daleko je od idealnog rješenja jer dlačice ponovno izrastaju vrlo brzo, a zbog toga što su samo odrezane budu prilično oštre i tamne.




Prednosti:

 1. Niska cijena

 2. Brz i jednostavan postupak

 3. Potpuno bezbolno

 4. Dužina dlačica potpuno je nebitna za ovu metodu

Nedostatci:

 1. Kratko razdoblje od brijanja do ponovnog rasta dlačica (maksimalno 2 dana)

 2. Dlačice izrastaju deblje i oštrije

 3. Moguće ozlijede - posjekotine (zbog smjera brijanja suprotno od rasta dlačica)

 4. Pojava crvenih točkica nakon depilacije

 5. Iritacija kože

 6. Urastanje dlačica




Savjeti:

 • Kupite britvicu s više oštrica! Britvica s više oštrica umanjuje potrebu za ponovnim prolaženjem po istom mjestu pa se smanjuje iritacija kože.

 • Žileti moraju biti oštri i čisti! Ne zaboravite redovito mijenjati žilet jer tupi žileti uzrokuju posjekotine, a nakon depilacije ih, zbog higijenskih razloga, obvezno isperite i ostavite da se potpuno osuše.

 • Obvezno koristite gel ili pjenu za brijanje! Ovi proizvodi će omekšati kožu, smanjiti trenje i opasnost od posjekotina. Osim toga britvica može djelovati agresivno na kožu (jačim pritiskanjem uklanja se hidrolipidni sloj s površine zbog čega nastaju crveni prištići i koža ostaje suha), što se može izbjeći ili barem ublažiti uporabom gela za brijanje.

 • Kožu treba pripremiti za brijanje! Osim primjene gela za brijanje važno je kožu omekšati, pa zbog toga depilaciju radije obavite nakon nekoliko minuta stajanja pod mlazom tople vode.

 • Zglobove i pregibe depilirajte na kraju! Tako ćete gelu za brijanje dati vremena da se upije u kožu što će umanjiti mogućnost posjekotina i zapinjanja.

 • Hidratacija je važna!Nakon depilacije kožu namažite neutralnom hidratantnom kremom ili baby uljem.

 • Naša preporuka: ako je to ikako moguće, depilacija britvicom neka Vam bude 'spas u zadnji čas', a ne dugoročna metoda uklanjanja dlačica!


 

Tehnika br.2.: KREMA ZA DEPILACIJU


Depilacijske kreme svojim kemijskim svojstvima slabe strukture dlačica odnosno otapaju proteine koji ih grade pa se one nakon nekoliko minuta mogu jednostavno ukloniti. Primjena ove metoda ne preporuča se na osjetljivim područjima osim ako proizvod nije konkretno namijenjen za njih.



Prednosti:

 1. Postupak je potpuno bezbolan, jednostavan za primjenu i brz

 2. Cijena je pristupačna


Nedostatci:

 1. Krema može izazvati reakcije na osjetljivoj koži zbog kemikalija,

 2. Rezultati nisu dugog vijeka (dlačice ponovno izrastu nakon maksimalno 7 dana)

 3. Dlačice se uklanjaju površinski, a korijen ostaje ispod kože

 4. Primjena je ograničena (ne preporuča se primjena na osjetljivim dijelovima tijela)

 5. Neugodan miris

 6. Urastanje dlačica




Savjeti:

 • Kupujte kremu provjerenog proizvođača!

 • Obvezno se držite uputa s proizvoda!

 • Prije korištenja provjerite osjetljivost kože na proizvod!


 

Tehnika br. 3.: ELEKTRIČNI EPILATOR


Električni aparat za depilaciju funkcionira na principu niza malih pinceta pričvršćenih na rotirajuću glavu koja se vrti velikom brzinom i tako čupa dlačice s korijenom. Izbor epilatora je vrlo šarolik, a postupak depilacije prilično praktičan i jednostavan. U odnosu na brijanje rezultati su dugotrajniji (do dva tjedna) međutim postupak je prilično bolan posebice na osjetljivim područjima. S obzirom da se dlačice čupaju s korijenom izrast će sporije i biti će tanke i manje vidljive ali se zbog toga javlja problem urastanja.



Prednosti:

 1. Ekonomično rješenje (nakon početnog ulaganja nema dodatnih troškova),

 2. Jednostavno i praktično

 3. Dlačice se čupaju zajedno s korijenom pa ponovno izrastaju tanke i manje vidljive, tek nakon 2 tjedna


Nedostatci:

 1. Može biti iznimno bolno, posebice na osjetljivim područjima

 2. Ovisno o kvaliteti epilatora dlačice moraju biti određen dužine kako bi depilacija dala poželjne rezultate, a bol prilikom čupanja raste sukladno dužini dlačica

 3. Ako koža nije dobro pripremljena velika je mogućnost iritacije

 4. Postupak oduzima dosta vremena

 5. Epilator često puta ne uspije počupati sve dlačice pa je potrebno još jednom proći pincetom ili britvicom

 6. Urastanje dlačica




Savjeti:

 • Najbolje vrijeme za depilaciju epilatorom je nakon tuširanja! Glava epilatora vrti se velikom brzinom i pri tome čupa nekoliko dlačica istovremeno što je prilično bolno ako su pore začepljene i koža isušena.

 • Napnite kožu! Tako će male pincete lakše zahvatiti dlačicu, a i manje će boljeti.

 • Koristite proizvode za umirivanje kože i hidrataciju! Odlična sredstva za umirivanje su gel od aloe vere ili ulje čajevca, oni su ujedno i prirodni antiseptici. Izbjegavati treba teške, masne kreme koje začepljuju pore kao i proizvode protiv urastanja dlačica jer oni u svom sastavu najčešće imaju alkohol koji isušuju kožu i prave više štete nego koristi.


 

Tehnika br. 4.: VOSAK



Možemo reći da je depilacija voskom još uvijek najpopularnija metoda uklanjanja dlačica iako joj šećerna pasta (s dobrim razlogom) već puše za vratom.Ova tehnika može se izvesti i u kućnim uvjetima međutim iako izgleda jednostavno postoji mogućnost podljeva i iritacije, a niti brzina i preciznost ne mogu biti jednake kao u salonu. Za kućnu primjenu jednostavniji je hladni vosak čiji je veliki nedostatak nedovoljan preciznost pa kraće dlačice ostanu netaknute. Topli vosak daje puno bolje rezultate ali je nespretniji za primjenu pa se definitivno bolje prepustiti stručnim rukama kozmetičarke. Vosak se osim po temperaturi primjene može bitno razlikovati i po sastavu pa će prema tome kozmetičarka vrstu voska prilagoditi tipu kože i dlačica. Vosak se pravilno stavlja u smjeru rasta dlačica a povlači se suprotnom smjeru. Dlačice se izvlače sa korijenom, a ponovno izrastaju nakon 3 do 4 tjedna.Idealna dužina dlačica za depilaciju voskom je minimalno 4-5 mm. Ako su dlačice prekratke vosak ih neće moći obuhvatiti i iščupati što s problemom urastanja čini dva najveća nedostatka ove tehnike.